Tuesday, January 25, 2011

Förbud mot parabener

Nu har Danmark förbjudit parabener i hudvård för barn under 3 år. Äntligen!Parabener är ett ämne som används i hudkrämer, schampoon och duschkräm för att konservera. Forskning har visat att parabener kan verka hormonstörande och tros tex kunna påverka att pojkar inte kan få barn senare i livet.

Jag försöker att endast använda ekologisk hudvård på Ture och på mig själv. Märken som Weleda eller Estelle and Thild är bra. Parabener finns i 99 % av all hudvård vi har i badrumsskåpet. Kolla får ni se. Parabener finns bla i MiniDerm som är den vanligast hudkrämen för spädbarn och rekommenderas av BVC.

Danmark är tydligen ofta i framkant med förbud mot farliga saker Sverige har ett helt annat tankesätt och byråkratisk gång. Det mesta tar längre tid i Sverige och vi vill ogärna vara först med ett beslut som kan uppröra. I Sverige jobbar vi hellre på och låtsas som att allt är okej och vi litar på myndigheterna, samtidigt som vi försöker att inte ta ställning i något alls. Danmark har också passat på att förbjuda natrium glutamat.

1 comment:

Anonymous said...

Märk väl att detta endast handlar om propyl- och butyl-parabener, då de är de "farliga" varianterna. I de flesta produkter med parabener så ingår metyl- eller etyl-parabener som inte alls visar samma effekter.

Jämför tex Etanol (Vanlig alkohol i sprit) och Metanol (Träsprit) Båda tillhör familjen alkoholer, men har helt olika egenskaper. (Träsprit blir man tex blind av)