Saturday, April 19, 2008

Knäcke!

Kolla vilken underbar hög knäckebröd det blev. Janice var förbi och smakade en bit. Hon gav tummen upp. Tette ska också få smaka.

Här kommer på allmän begäran receptet som är hämtat ifrån Anna Bergströms bok Kärlek, Oliver och Timjan. OBSERVERA detta är ett 2 dagars projekt!!

Lyxigt knäckebröd:

Dag 1
1/2 paket jäst
1 msk honung
2 rågade tsk salt
6 dl vatten
6 dl grovt rågmjöl

Dag 2
6 dl Gramhamsmjöl
1 msk stött kummin ( fast ta mycket mer, kumminen är god)
1-3 dl vetemjöl
1dl sesamfrön till utbakningen

Dag 1
Smula jästen i en bunke. Lägg i honung och salt. häll på hälften av vattnet. rör ut jästen. på med resten av vattnet. Sen rågmjölet. rör ordentligt. täck bunken och låt stå till nästa dag.

Dag 2
Tillsätt stött kummin blandat med grahamsmjölet. Rör ner vetemjölet, ta bara så mycket som det behövs för att degen ska bli smidig och lättarbetad. värm ugnen till 225 grader.

Dela degen i 12-14 bitar. Rulla runda bollar. Kavla ut med vanlig slät kavel. på med sesamfröna. Avsluta med kruskaval så det blir lite hål ( Jag hade ingen kruskaval så jag gjorde lite hål med baksidan på en gaffel).

Lägg 2 kakor på en plåt. Grädda utan jäsning 225-250 grader i 8- 12 minuter. (12-14 stycken)

2 comments:

Anonymous said...

Du kan ju lägga ut recepten oxo, så vi dödliga kan göra samma godsaker som du visar upp på bilderna, eller vad tycker du, ingredienserna i alla fall.

Stora Morran said...

så klart ni ska få. kirrar det på momangen :-)