Tuesday, April 10, 2007

Nunnan


Jag såg en fantastisk dokumentär om nunnan Marta på SVT i söndags. När hon var 19 år så bestämde hon isg för att gå in i klosteret. Idag har hon varit där i tio år. Hon gick in i Karmelitordern i Gumslöv i Skåne vilket är ett av de strängaste klostern som finns i Sverige. Man får inte prata med varandra förutom en timma per dag. Annars ägnas tiden till bön och arbete. Hennes familj hade alltid varit djupt religiös och hade ett eget kapell på gården där de bodde. I början var de stolta och glada över att hon skulle gå in i klostret men sen hade de sörjt henne som om hon vore död.

Fatta vilken grej. Att välja bort allt annat inför gud. Sin familj framtida barn och bara leva med gud. Att inte få prata med de andra knappt. Bara leva i tysthet med gud. Det var ganska konstigt men mycket intressant. Man började fundera lite över vilka val man själv gör och vad man tycker är så viktigt i sitt eget liv.

4 comments:

Anonymous said...

Faan, får hon inte ens se på 24, så kan det ju kvitta!
Jack Bauer är ju helcool.

Stora Morran said...

Nej probably får hon inte ens se på 24. Rackarns!

Produktionsledaren said...

Inte för jag är religös eller så men helt otroligt vilket bibliskt utseende hon har hon ser som hämtad ut från något 1200 tals porträtt...det kan väl inte vara genetiskt ; )

Stora Morran said...

Nej det där med det bibliska utseendet är något som kommer inifrån tror jag. Men hon bytte ju namn till "Maria full av nåd" det är ju inte så dåligt...