Monday, June 25, 2007

Rea på njure


Jag såg Nima Sarvestanis film "Rea på njure" igår, sent på SVT. Dokumentären handlar om Iran och där den som är fattig och behov av pengar kan sälja sin ena njure till donation. Man träffar själv den som ska få njuren och förhandlar med familjen om priset.


Man får följa två personer: Mehrdad och Sohaila som inte har någon annan utväg för att få pengar.

Sohaila försörjde även sina två systrar. Hon jobbade tolv timmar om dagen men det räckte inte. Så Sohalila hade börjat låna pengar av ockrare för att få det att gå ihop. Om hon inte skulle kunna betala snart skulle hon hamna i fängelse. Hon hade försökt att vända sig överallt för att få hjälp med pengar. Av myndighetspersoner hade hon fått svaret;

"Med ditt utseende kan du väl tjäna ihop till dina skulder på en månad".

Mehrdad var arbetslös och skuldsatt. Nu hae hans fru blivit med barn och de ville göra abort eftersom de inte hade några pengar. Abort är dyrt i Iran eftersom det är förbjudet. Nu var Mehrdad tvungen att sälja sin ena njure för att ha råd med sin frus abort.

Jag hade ont i magen efteråt men den var tänkvärd.

Galet att kunna sälja sina organ....och att behöva köpa om man behövde. De som var sjuka var inga rika människor direkt. Dom hade blivit tvugna att skuldsätta sig enormt för att ha råd.


Lite bra har nog sossarna gjort ändå....

No comments: